Expats helpen met landen in Amsterdam


Credits: Lotte Feenstra

“Hoe kun je (aanstaande) bewoners van het Zoku Amsterdam zich thuis laten voelen binnen een speelse, maar tegelijkertijd zakelijk context. Daarbij is het de bedoeling dat de bewoners elkaar actief bijstaan.” Over dit vraagstuk bogen 5 teams studenten van de opleiding Communication & Multimedia design van de Hogeschool van Amsterdam zich de afgelopen weken.

Afgelopen donderdag presenteerden zij hun (digitale) eindproducten aan Veerle Donders, community manager van het Zoku en Maarten Terpstra, projectmanager en community manager van de Knowledge Mile. Alle 5 ideeën bieden stuk voor stuk een oplossing voor een betere integratie van de hotelgasten. Zij worden voor een baan naar Nederland gehaald en verblijven in het Zoku. Voor het project ‘Persuasive Design’ hebben de studenten ideeën ontwikkelt om hulp te bieden aan de expats bij het ‘landen’ in een voor hen nieuwe omgeving.

De concepten op een rijtje

Zoku Bud
Zoku Bud is als een buddy voor je. De applicatie biedt een platform waar de bewoners van Zoku al hun vragen op kwijt kunnen. Je kunt korte vragen stellen, maar ook om advies vragen. Daarnaast biedt de applicatie ook de mogelijkheid om met anderen af te spreken. Voor een vraag waar je mee zit, of gewoon om een biertje te drinken. Maak het leven makkelijker met Zoku Bud.

Door: Wesley van ’t Hart, Daan Jansen, Eva Ruijg & Vincent Defize

Zoku Inspire
Inspirerende workshops door en voor bewoners van het Zoku hotel en Amsterdammers. Vergroot je sociale netwerk, deel kennis en verbreedt je horizon. Door workshops te geven en er aan deel te nemen wordt het makkelijker om uit je comfort-zone te stappen.

Door: Elton Goncalves Gomes, Misja Hermans & Lotte Feenstra

Taiki
Taiki staat voor ‘weet veel’. Dit is ook precies wat de applicatie doet. Taiki is jouw persoonlijke assistent. Krijg hulp bij alle belangrijke zaken waar je als expat mee te maken krijgt. Hoe werkt het openbaar vervoer in Amsterdam? Wat moet ik doen om een huis te huren? Door een aantal stappen te volgen kun je je in een mum van tijd een echte Amsterdammer noemen. ‘Building a new life through a guided process’

Door: Noelle, Harun & Mirza

Touch and Go
Waar zijn de leukste Amsterdamse hotspots te vinden? Waar moet ik heen om een gezellige avond te hebben? Dit zijn de vragen waar Touch and Go antwoord op geeft. De applicatie biedt een interactieve kaart waarop alle leuke spots van Amsterdam te vinden zijn. Samen met andere bewoners iets doen? Spreek met z’n allen af en krijg ook nog eens korting op jouw avondje uit. Het doel van Touch and Go is het verbinden van de bewoners en de locals.

Door: Nick Albregtse, Ruben Brouwer & Sven Alakopsa

The Wall
The Wall gaat over ervaringen delen over Amsterdam. Door een interactieve post-it wall in de woonkamer van het Zoku hotel kunnen de bewoners de leukste plekjes van Amsterdam ontdekken. Naast het delen van hotspots kan er ook belangrijke informatie worden gedeeld. Ben je zelf ergens geweest wat echt de moeite waard is of heb je iets van waarde te melden, deel het dan snel op The Wall. Misschien hebben de andere bewoners er ook iets aan.

Door: Toufik Benamar, Diana Nguyen & Mirthe Huijsmans

Deze tekst is geschreven voor de Knowledge Mile Amsterdam