Frankrijk is klaar met straatintimidatie

Kennen jullie de Franse Marie Laguerre nog? Eind juli was zij onderweg naar huis toen een man haar begon lastig te vallen. Toen zij hem vertelde te zwijgen nam hij dit niet licht op. Hij pakte direct een asbak van tafel, smeet die vervolgens naar haar, achtervolgende haar en sloeg haar daarna in het gezicht. Dit alles was te zien op een video die viral ging.

Kort nadat de video publiekelijk gemaakt werd, keurden de Franse wetgevers een wetsvoorstel goed dat on-the-spot boetes introduceert tegen straatintimidatie. Vrouwen in Frankrijk voerden hiervoor campagne op social media met de hashtags #NousToutes en #BalanceTonPorc.
Inmiddels is de aanvaller van Laguerre gevonden en veroordeeld tot zes maanden cel. Ook moet hij de vrouw een compensatie betalen. Al eerder werd er een man vervolgd onder de nieuwe wet van Frankrijk met een boete van 300 euro nadat hij een vrouw had aangerand in een bus in de buurt van Parijs. Zo laat Frankrijk dus aan Nederland zien hoe het ook kan.
Niet dat we zo achterlopen, hoor. In ons land is er ook goed nieuws! Twee Rotterdamse mannen moeten zich volgende maand bij de rechtbank melden omdat ze worden verdacht van straatintimidatie. Het is voor het eerst dat hiervoor strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. Eén man wordt beschuldigd van een enkel strafbaar feit, de ander wordt verdacht van meer. Hoe oud de verdachten zijn en waar ze vandaan komen kon het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Straatintimidatie gaat niet over verleiden, maar over domineren. Een onbekende vrouw uitschelden voor “hoer” of reduceren tot een seksueel object is niet hetzelfde als een toenaderingspoging. Wij zijn blij dat de Fransen eindelijk klaar met straatintimidatie zijn en de plegers hard aanpakken, net als de Nederlanse rechter volgende maand hopelijk zal doen.

Deze tekst is geschreven voor Stichting Stop Straatintimidatie